...o naszej kuchni...


 

Wymarzone wakacje...

Małe toskańskie miasteczko, leniwe późne popołudnie, lokalna knajpka z jasnego kamienia...

Szum morza,słoneczny zapach świeżych ziół...Właściciel wita nas w progu, proponuje stolik z widokiem na wielki błękit...

Na stole leży karta – można rzec symboliczna, ale wszystko w niej kuszące... Ale równie kuszące jest to co przed chwilą widzieliśmy na tablicy wystawionej na uliczkę...

Trudny wybór...

Po chwili podchodzi do nas kucharz i pokazuje złowione przed chwilą ryby i okazałą ośmiornicę...Co wybrać?...- trudno nam się zdecydować...

- sorry, taki mamy klimat...- uśmiecha się do nas właściciel mrużąc oczy przed zachodzącym słońcem. Filozoficznie patrzy w dal...

                                                             *

Warszawa, Zelazna 59a, restauracja L”Olivo :

- świeże ryby i owoce morza prosto z Italii, chrupiąca rukola, niepowtarzalne gnocchi i ravioli, unikatowa mozzarella bufala, burrata, aromat trufli, świeżych ziół...

...No i j e d y n y  t a k i ...smak ekologicznej TOSKAŃSKIEJ OLIWY  (w naszej stałej ofercie, a we włoskiej rodzinnej kuchni właścicieli od ponad 40 lat!).

-Pieczołowicie dobrana karta win, w dużej mierze z organicznych małych winnic...

-Karta dań, którą co kilka miesięcy modyfikujemy inspirowani gustami naszych gości i porami roku oczywiście.

 Codziennie też, na bieżąco proponujemy Państwu dania dnia – tak jak w tym toskańskim miasteczku – na „ tablicy „ lub w rozmowie z kelnerką, kelnerem, kucharzem czy właścicielami...

-Rodzinna, południowa atmosfera...

...Tym właśnie staramy się mieszkającym w Warszawie Włochom przypomnieć ich ojczyznę a warszawiakom i wszystkim gościom naszego miasta - słoneczne wakacje w autentycznym, włoskim kulinarnym klimacie... SMACZNEGO!